Ontmoet Jaap, Onze BIM specialist

Ontmoet Jaap, Onze BIM specialist

Ik ben Jaap Feeke, BIM specialist en dit jaar al 25 jaar werkzaam voor de Nijburg Industry Group. Ik ben aanvankelijk, in 1998, begonnen als tekenaar werkvoorbereiding. In 2018 ben ik BIM specialist geworden en dat doe ik voor de gehele Nijburg groep. Ik woon op Ameland en werk veel vanuit huis.

De modellen die in onze BIM-bibliotheek staan zijn door mij gemaakt. Naast het ontwerpen van de 3D modellen word ik ook vaak gevraagd om uitleg te geven over de verschillende programma’s waarmee wij werken, denk bijvoorbeeld aan Revit. Ik weet er veel vanaf, dus collega’s weten vaak bij wie ze moeten zijn voor vragen.

Wat is BIM?
BIM staat voor Building Information Model en dat is een heel ruim begrip. In deze bibliotheek hebben we onze producten staan in de vorm van 3D modellen. Deze modellen kunnen worden geïmporteerd naar technische tekeningen, waaraan een hele luchttechnische installatie is verbonden. Klanten kunnen hier gebruik van maken om hun installaties compleet te maken.

Een belangrijk onderdeel van mijn werk is het up to date blijven van de laatste ontwikkelingen. Software bedrijven komen vaak genoeg met updates voor hun programma’s. Het is dan aan mij om op de hoogte te blijven. Meegaan met de tijd is in mijn functie echt belangrijk, anders word je ingehaald door de tijd.

Wat maakt je werk leuk?
Wat ik leuk vind aan mijn werk is dat ik het bedrijf help met het efficiënter maken en het automatiseren van bepaalde processen. Ik heb in mijn tijd hier het bedrijf echt zien ontwikkelen, daar heb ik zeker ook mijn aandeel in gehad. Naast dit kan ik met mijn werk veel creativiteit kwijt. Ook overlappen mijn hobby’s en werk veel met elkaar, dat maakt het ook erg leuk.

Doordat ik veel vanuit huis werk, is het contact met collega’s is natuurlijk wel een beetje anders dan normaal, maar omdat ik al 22 jaar op Ameland woon ben ik dit wel gewend. Ik heb de laatste jaren steeds meer contact via videobellen, voorheen liep dit gewoon over de telefoon. Dus eigenlijk ben ik mijn collega’s op die manier steeds meer gaan zien. Werken op afstand heeft voor mij veel voordelen, maar het brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee natuurlijk. Ik ben erg blij dat Nijburg mij deze vrijheid en verantwoordelijkheid geeft.

Raad je werken bij NIG aan?
Ik kan het iedereen aanraden om bij de Nijburg Industry Group te gaan werken. Je krijgt steun van je werkgever en veel vrijheid over hoe je je werk invult, als het werk maar gedaan wordt. Dit bedrijf past bij mij. Ik voel me er welkom en gewaardeerd. Er is in mijn geval rekening gehouden met wat voor mij belangrijk is, dat vind ik super. Als de werkgever om jou denkt, ben je ook gemotiveerd om je werk goed te doen. Dat zit hier goed.